dijous, 27 de novembre del 2014

Tema 15 Internet com a mitjà d'informació, comunicació i aprenentatge.

Què és internet? Com molt bé van explicar les meues companyes Internet és el resultat de l'interconexió de milers de xarxes d'ordinadors distribuïts pel món, mitjançant un protocol de comunicacions, creant una xarxa virtual de recursos i serveis.

La historia d'internet és molt jove, va començar en l'any 1968 amb la primera conexió entre dos ordinadors fins al dia d'avui amb la Web 3.0 o web semàntica, on les dades es connecten, processen, emmagatzemen i administren de manera més eficient.
Hi han multituds d'avantatges que ens ofereix internet però a la vegada també te inconvenients, vaig a citar uns quants; avantatges: diversa informació, iniciativa, interés i motivació... i inconvenients: pots trobar informació falsa,continguts inadequats,crear distracció i adicció al usuari.

Internet per a la recerca d'informació és una gran biblioteca virtual, però molt important saber bé quina és l'informació que seleccionem i com l'utilitzem a l'aula. Existeixen portals educatius on es pot triar informació segura com el XTEC (portal educatiu de Catalunya), CECE.GVA (portal educatiu de la Comunitat Valenciana) ... A més, internet per a recurs comunicatiu  és l'estrel.la a dia de avui, hi han una quantitat molt gran de apps per a comunicar-se amb altres usuaris, mitjançant correus, missatgeria instantanea, grups de noticies, videocomunicació, etc.
Internet com a recurs per a l'aprenenatge és un nou paradigma que amb fluidesa trenca amb els esquemes tradicionals i mostrant un aprenentatge més motivador tant per als xiquets com per als mestres, i a més, proporciona el treball en equip.
Les possibilitats educatives que proporciona internet per a l'educació infantil es preparar unitats didàctiques i aprendre de manera llamativa i motivadora.





dimecres, 26 de novembre del 2014

Tema 7. La informàtica i els multimèdia: la seua utilització en Educació Infantil

Va ser un tema explicat per les nostres comanyes que ens parla principalment dels multimèdia i com utilitzar-los a l'aula.

Els multimèdia són uns sistemes que utilitzen més d'un mitja al mateix temps per a donar la informació, aquestos són: el text, la imatge, l'animació, el video i el só. 
Dintre dels multimèdia hem de diferenciar dues tipologies, una és la de mercat (ja está fet) i l'altra la pròpia(el fa la persona propietaria com el seu propi nom indica). Un bón exemple en la tipologia de mercat és "el cas de Gerard" i en la pròpia es el creat per les nostres companyes "el petit Hermes". 
Per a fer un multimèdia hem de seguir unes pautes en ordre. La primera és el disseny, després la producció ,seguida de la posproducció i per últim l'evaluació i si aquesta dona bons resultats la publiquem (pas final). En tot el procés cal tindre en compte uns criteris i dimensions com són els continguts, claretat, cost econòmic, facilitat en el manèig, organització interna i interactivitat entre altres.
Cal tindre en compte que per a utilitzar els multimèdia a l'aula abans hem de controlar totes les variables que formen part de l'acció educativa, conéixer i concretar les claus organitzatives, formatives i metodològiques, com podem integrar l'ordinador i els multimèdia, quins objectius perseguim i quins continguts volem treballar. Quan totes aquestes són controlades, el mestre ha de tindre en compte tres nivells, el organitzatiu, el formatiu i el metodològic.

D'un altra banda, quan anem a seleccionar el material informàtic cal tindre en compte els aspectes previs a nivell educatiu de presentació de programa i d'originalitat, l'adequació tècnica al disseny d'interfície i com els aspectes previs a nivell educatiu, un altre aspecte a tindre en compte és  l' adequació didàctica on prestem atenció als objectius d'aprenentatge, continguts d'aprenentatge, motivació entre altres i per últim, l'avaluació global on evaluarem l'ús del programa, llenguatge i construccions gramaticals.

Com he dit abans aquest tema ha sigut expossat per les nostres companyes i aci hem fet un breu resum. 

Gràcies per llegir-nos.


dilluns, 24 de novembre del 2014

Tema de Realitat Aumentada


El company Angel ens va presentar un tema innovador i a la vegada molt interessant 

per a un futur proper com és el de Realitat Augmentada, per a molts de nosaltres fins a 

dia de hui era desconegut.

La Realitat Augmentada (RA) és el terme que s’utilitza per a definir una visió 

mitjançant un dispositiu tecnològic, d’un entorn físic del món reial, en el qual es 

combina amb elements virtuals per a la creació d’una realitat mixta en temps reial.

El conjunt de tècniques de visualització per aquesta realitat son: Display en el cap, 

display de mà i display espacial. Els components que deurem utilitzar per a donar-se 

son:

1. Ordinador, Smartphone, taulers, display digital...

2. Software, pera crear i veure AR

3. Informació virtual.

4. Activadors. Qualsevol element que connecta els dos mons.

La majoria d’ aplicacions de realitat augmentada per a projectes educatius se usen en 

entreteniment i oci, medicina, publicitat i navegació. Ja que el seu cost encara no és 

suficientment baix per a que puguen ser utilitzades en l’àmbit domèstic,etc. També 

s’ha desenvolupat aplicacions de realitat augmentada per a educació infantil que fa 

que s’interactua amb joguets físics. En els últims anys aquesta realitat esta 

aconseguint un protagonisme cada vegada mes important en diverses àrees del 

coneixement, mostrant la versatilitat i possibilitats que presenta aquesta nova 

tecnologia derivada de la Realitat Virtual. La capacitat d’introduir objectes virtuals en el 

espai reial i el desenvolupament d’interfases, la han convertit en una ferramenta molt 

útil per a presentar continguts per a l’entreteniment i educació.

dimecres, 19 de novembre del 2014

Tema 5. La utilització de les xarxes socials en l'educació

El tema exposat per les meues companyes tracta de les xarxes socials i la seua utilitat. Aquestes serveixen per a compartir textos, vídeos, imatges i per a la comunicació dels usuaris. Els diferents tipus de xarxes que hi ha són: d'exposició, coninguts i comunicació. 

Alguns dels avantatges és que són gratuïtes, que pots comunicar-te mundialment i a més t'informes. Però també, val a dir que existeixen els riscs del mal ús, de l'adicció i del bullyng.

Les xarxes socials en l'àmbit educatiu envolten a xiquets, professors i pares. Les diferents propostes educatives més habituals en les xarxes socials són: edmodo (xat privat), twitter, "Aulas conectadas" i grups de Facebook.



Tema 3. Les TIC i la inclusió educativa

A l'exposició que van fer els companys ens explicaren el tema de la inclusió educativa, la rellevància de les TIC en aquesta inclusió, així com dels recursos per a xiquets amb dificultats d'aprenentatge i d'altres possibilitats educatives.
D'una banda, van dir-nos respecte a la relllevància de les TIC que aquestes ajuden a donar respostes a les necessitats educatives afavorint la inclusió social.Les TIC milloren l'autoconcepte, la comunicació de mestres i alumnes i ajuden a superar els límits cognitius dels alumnes.
D'altra banda van parlar que la tecnologia educativa inclusiva i interactiva hauria de ser ètica, participativa, adaptable, sostenible, segura i accessible, entre d'altres.
A més a més, pel que fa a l'accés hi ha dos tipus principals: l'internet i els ordinadors. S'han de tenir en compte les barreres d'accés per a alumnes amb N.E.E que poden dificultar l'aprenentatge, tot i això existeixen remeis estudiats per a millorar el problemes d'aquest alumnat (teclats adaptats, catàlegs de l'ONCE, ONDA EDUCA...).



dilluns, 17 de novembre del 2014

Tema 4. Internet aplicat a l'educació: Blog, Wiki, Webquest, Miniquest i cacera del tresor.


En aquest tema expossat a classe per les nostres companyes, Observem 4 apartats:                               
  1. Blog és molt fàcil d'utilitzar, gratuit e interactiu. Aci el autor pot publicar tot el que vuiga tant text, com imagen, videos...                                                                                              
  2. Wiki és un tipus de web que és desenvolupa de manera col·laborativa per un grup de gent (usuaris), per tant és una bona opció per a utilitzar-la amb els pares dels alumnes o a l'aula quan vuiguen treballar en grup.                                                                                  
  3. Cacera del tresor és una activitat on se li dòna a l'alumne una sèrie de direccions webs on ell ha d'entrar i fer una recerca de l'informació per a contestar a les preguntes plantejades.  L'estructura és: Introducció, preguntes, recursos i la pregunta gran.                                                        
  4. Webquest és una activitat guiada en la que se li proposa a l'alumne una activitat i un procés de traball amb recursos d'internet. algunes de les caracterìstiques d'aquesta són: motivadora, treball colaboratiu, atractiva, estratègies didàctiques...Dintre de la Webquest estan la Miniquest, Earthquest, Mapquest, Tubequest i Blogquest.                                                     Totes aquestes Webs poden ser utilitzades a l'aula d'educació i d'aquest mode, els alumnes aprenen d'una manera divertida.    


dimarts, 11 de novembre del 2014

Tema 12. Mobile learning: tablets, E-books i mòbils


Bon dia,
Avui en classe exposarem el nostre tema que tracta l'ensenyament i aprenentatge utilitzant els dispositius mòbils com són la tablet, E-book  i mòbils.
Ací us deixem la nostra presentació:




Tema 12, Mobile learning: tablets, E-books i mòbils

Les webs recomanades són:

Santabarbara, D. (s.f.). Nuestra ventana mágica. Recuperado el Septiembre de 2014, de http://nuestraventanamagica.blogspot.com.es/p/rincon-android.html


Universidad de Zaragoza. (11 de Noviembre de 2013). Didáctica de la Lengua en Educación Infantil. (L. García, Editor) Recuperado el Septiembre de 2014, de http://goo.gl/Vv2uae

La lectura recomanada és:

Gómez, P. H., & Monge, C. L. (Octubre de 2013). Revista DIM. Didáctica, Innvación y Multimedia(26), 2 - 16. Recuperado el Septiembre de 2014, de  http://goo.gl/pPtFjZ

Els videos recomanats que apareixen al tema són: 

Las tabletas digitales en la escuela infantil (2012). [Película]. Recuperado el Septiembre de 2014, de https://www.youtube.com/watch?v=MldsIiSMWVA

Pupitre (2014). [Película]. Recuperado el Septiembre de 2014, de http://pupitreapp.com/


RTVE (Dirección). (2014). Comando Actualidad - Todo pasa en septiembre [Película]. Recuperado el Septiembre de 2014, de http://goo.gl/hsJauF


Altres continguts interesants:

Apple Distinguished Educators Spain. (2014). Eduapps. Recuperado el Septiembre de 2014, de http://www.eduapps.es/categoria.php?cat=1

Esperem que us siga útil la nostra presentació, si teniu qualsevol dubte dexeu un comentari o visiteu el blog de les nostres companyes Angela i Lourdes.

dilluns, 10 de novembre del 2014

Tema 13. El vídeo en l'ensenyament i la formació


Aquest tema va ser explicat per unes companyes de magisteri les quals ens parlem de la utilització del video com a recurs didàctic, ja que te diversitat de funcions i és un mitja de gran interés per als docents. A més de promoure la creativitat i participació dels nens.

Els objectius del tema són:

- Possibilitats d'el vídeo
- Analitzar
- Familarització de les tecnologies
- Conèixer el procés d'un vídeo
-Presentar els resultats
-Adquirir criteris didàctics

Per a concloure, hem de d'ir que la utilització del video presenta unes ventatges: seqüències aïllades, transferència de la realitat, context no abstracte...  i uns inconvenients molt comuns com són possibles problemes tècnics, realitat parcial, coneiximent per part del docent i selecció de la informació.





dimecres, 5 de novembre del 2014

TEMA 9. La competència digital per a l'alumnat d'educació infantil



Les competències relacionades amb l'ús de les TIC, tant per al professorat com per a l'alumnat és el mateix que requereixen tots els ciutadans, a més de les específiques derivades de les TIC en la llavor professional per a millorar els processos d'ensenyament i aprenentatge.
Un avantatge que les TIC ofereixen a l'educació és la capacitat per a solucionar problemes com la falta de motivació de l'alumnat. A més, pot temptar als docents a incorporar-se a les aules sense una reflexió de la funcionalitat i la metodologia.
La rendibilitat de les TIC depén d’una correcta utilització, per tant és necessari que els docents també tinguen una certa competència digital.
La competència digital deu ser part de la formació inicial dels docents  i de la formació permanent, proporcionant-los la preparació necessària per millorar al llarg de la seues carreres i oferir-los les eines i recolzar el que necessiten per a fer el seu treball bé.
Per a concloure, dir que la competencia digital ha de ser una prioritat en les estratégies d'aprenentatge, ja que les TIC s'han convertit en un element cada vegada més important per a l'oci, l'aprenentatge i el treball en tots els ambits. L'inclusió en el currículum oficial evita que siga una facultat d'uns pocs  estudiants i es convertisca en un element que puga assolir-se per tothom, al finalitzar l'escolarització obligatoria.


.

 

dimarts, 4 de novembre del 2014

Tema 2. La competència digital del professorat (model TPACK)

Tots el docents posseïxen unes competències, les quals fan referència al conjunt d’habilitats, coneixements i estratègies que el docent utilitza per a portar a terme un bo ensenyament. Però, aquestes competències s’estan veient modificades pel desenvolupament de les tecnologies de la informació i comunicació (TIC) que s’estan incloent en el mètode d’ensenyança-aprenentatge. Per tant, el mestre haurà de tindre unes competències digitals, a més d’adaptar el contigut a les noves tecnologies, obtenint aixi  uns nous rols del Mestre.

D’aquest mode, sorgix un nou model educatiu conegut com TPACK que consisteix en la inclusió de les noves tecnologies a l’aula. L’objectiu principal del model  és intentar integrar tres tipus de coneiximent que són el coneixement tecnològic, pedagògic i de continguts.



Per a concloure aquest punt,  hem dir que per a realizar les activitats predrem decisions curricular, pedagògiques i tecnològiques, així no deixarem de costat cap apartat important a desenvolupar a l’aula.


               

dilluns, 3 de novembre del 2014

Tema 6. L'organització de les TIC als centres d'Infantil i Primària. Pla TIC

             Avui dia la implantació de la informació i el coneixement en la societat és un fet inqüestionable. D'una banda cal parlar de les característiques de les eines TIC, d'aquestes podem dir que la principal és contenir objectius clars a llarg i curt termini. A més una funció de les TIC és contextualitzar l'aprenentatge que es desenvolupa a l'alumnat, així com també oferir un mètode consensuat, organitzat, viable i flexible.

       D'altra banda, els recursos TICS mês comuns a les aules d'infantil poden ser l'ordinador a les classes, els taulers digitals, l'armari mòbil, pissarra digital, així com la diversitat d'aules de informàtica, d'internet o d'usos diversos. La organització d'aquests recursos a un centre, dependrà del que haja de disposar una classe, és a dir, d'un canó projector, un armari mòbil amb un televisor i un aparell de DVD i una pissarra digital. A més a més, segons el Programa Internacional sobre les TIC en l'Educació i la Societat avança que cada alumne hauria de disposar d'un tauler digital i la classe d'una càmera fotogràfica i del sistema Webcam per comunicar-se amb d'altres centres.

         A tall de cloenda una escola defineix les seues expectatives, metes, contingut i accions relatives al paper futur de les TIC en l'ensenyament i l'aprenentatge.